Voet en nagelaandoeningen


Schimmelnagel/mycosenagel

Hoe herkent u een schimmelnagel:

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen , zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengte groei van de nagel is geremd waardoor de nagel in de dikte toeneemt.

Hoe ontstaan schimmelnagels:

Iemand met en gezonde huid en gezonde nagels heeft vaak een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige  beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich makkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

 

Hoe kunt u schimmelnagels voorkomen:

Het is een misverstand te denken dat schimmelnagels  ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt zelf doen om  de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

Was uw voeten dagelijks, zonder zeep.

Droog uw voeten goed af, met name tussen de tenen.

Draag sokken van katoen of wol.

Vermijd het dragen van synthetische kousen.

Trek elke dag schone sokken aan.

Draag het liefst schoenen van echt leer.

Wissel regelmatig van schoenen.

Desinfecteer sokken en schoenen met een schimmelwerend middel.

Draag altijd slippers in openbare ruimtes.

Behandeling van schimmelnagels:

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf.  Met de bovenstaande tips komt u al een heel eind en dit in combinatie met een schimmelwerend middel voor de nagels geeft kans op een goed resultaat.   U heeft hiervoor wel een lange adem nodig en behoort het middel ook elke dag trouw te gebruiken. Er bestaat ook medicatie voor het bestrijden van de schimmelnagels, deze kunt u vragen bij de huisarts of dermatoloog. De huisarts bekijkt of u ervoor in aanmerking komt.

Het bestrijden van schimmelnagels is een moeizaam proces met wisselende resultaten helaas.

Let op!

Het gebruik van hfl Solution Spray en Dadi Oil voor uitwendig gebruik 2 maal daags en de Solution Druppels voor inwendig gebruik 20 a 30 druppels per dag voor een volwassene en 1 maal per week de schoenen in sprayen met de Solution Spray heeft aanzienlijk goed resultaat bij het therapie trouw gebruik.

 


Eelt/Callus

Er is sprake van eelt daar waar de bovenlaag van de huid is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Het ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. De mate van eeltvorming verschilt per persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet, maar ook op de top van de tenen of als eeltrand aan de onderkant van de teen of hiel. Verkeerd schoeisel, standsafwijkingen, maar soms ook medicatie of slechte doorbloeding kunnen een oorzaak zijn van dit type eeltvorming.

Laat het eelt door mij weghalen. Daarnaast is het zaak om de kwetsbare plekken goed vet te houden. En uw looppatroon of uw schoenen aan te passen, indien daar de oorzaak ligt.

Bij een licht droge huid tweemaal daags Dermoleen Creme aanbrengen.

Bij een droge huid tweemaal daags Roselan Balm aanbrengen.


Kloven/Ragaden

Door wrijving en druk ontstaat er eelt, en in een dik laag eelt ontstaan er scheuren. In de diepere laag bevinden zich zenuwuiteinden, hierdoor wordt de kloof als zeer pijnlijk ervaren. De eeltranden van de kloof dienen weg gesneden te worden, dan pas kan genezing plaatsvinden. Ook dienen de voeten ingesmeerd te worden met een goede voetcreme om de huid soepel te houden.

De Roselan Balm en Dermoleen Creme zijn hier goede producten voor.

De wisselwerking tussen de reparatie factor van de Roselan Balm en de vochtinbreng van de Dermoleen Creme zorgt dat het een perfecte combinatie is voor een snel resultaat


Ingroeiende nagel/Pseudo inguis incarnatus

Een ingroeiende nagel is een pijnlijke aandoening. Blijf er niet te lang mee lopen want het kan gaan ontsteken.

Wat kan de oorzaak zijn:

- Door het dragen van te strakke of te smalle schoenen of te strakke kousen kan de nagel ingroeien. De nagel wordt als het ware in de nagelwal geduwd.

- Door het niet juist afknippen kan de nagel in de huid steken/groeien.

- Overmatig reinigen in te heet water maakt de huid rondom de nagel te week.

- Door overmatig zweten.

- Verkeerde voetstand.

Wat kan ik voor u betekenen:

Ik kan de nagelwal schoonmaken en op verschillende manieren drukvrij leggen. Dit verschilt per ingroeiende nagel.

Het kan met een nagelbeugel, met copoline of de Arkada techniek. Deze behandelingen kan u vinden in mijn specialiteiten.

Maar ook kijk ik naar uw schoeisel en waar de ingroeiende nagel door komt zodat we een blijvende oplossing kunnen vinden.

 


Likdoorn/Clavus

Likdoorns komen voor op de tenen, tussen de tenen, in de nagelwal, onder de nagel en onder de voetzool. Een likdoorn/eeltpit /eksteroog, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern. De eeltkern kan druk uitoefenen op de zenuwuiteinden waardoor u pijn ervaart. Indien de likdoorn niet behandeld wordt kan deze gaan ontsteken. Likdoorns ontstaan vaak door een verkeerde pasvorm van de schoenen, een afwijkende stand van de voeten/tenen of een combinatie van beide.

Ik kan de likdoorn pijnloos verwijderen. Verder moet er gekeken worden hoe de likdoorn is ontstaan om zo herhaling te voorkomen. Hierbij krijgt u advies op maat.


Voetwratten

De voetwrat is erg vervelend en iets waar u niet zo makkelijk vanaf komt. Het is veelal een virusinfectie, die zorgt dat de cellen op die locatie gaan woekeren. Het heeft van een bloemkoolachtige vorm.

Hoe herkent u een wrat
Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

 

De wratbehandeling met HTC-wrattenpen (High Temperature Cauter)

Verbranden/Elektrocauterisatie is een methode waarbij het wratweefsel wordt vernietigd door middel van electriciteit. Met de HTC pen wordt de wratlocatie aangestipt. Deze methode is niet geheel pijnloos.

Meestal zijn 3 tot 4 behandelingen met een tussentijd van drie á vier dagen voldoende.

 

De wratbehandeling met Histofreezer

Is een veilige, effectieve en gecontroleerde vorm van cryotherapie. De huid wordt door middel van bevriezing behandeld. De applicator die op de huid wordt gehouden heeft een temperatuur van -55C. De bovenste huidlaag zal samen met de aandoening verdwijnen en binnen 10 tot 14 dagen vervangen worden door een nieuwe gezonde huidlaag. Zodra de applicator op de huid is aangebracht begint de bevriezing. Hierdoor kleurt uw huid wit. Vanaf dit moment kunt u een prikkelend of branderig gevoel ervaren. Na de dooifase zal deze sensatie snel verdwijnen. Cryotherapie veroorzaakt soms een blaar. Prik deze niet door  maar bescherm hem met een pleister. Houd de behandelde plek schoon en peuter of krab er niet aan. Zwemmen en douchen is toegestaan. Bij sommige wratten kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.

 


Hielspoor/Fasciitis plantaris

Hielspoor is een aandoening die klachten geeft ter hoogte van de hiel. Hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen ter hoogte van het peesblad. De medische term fasciitis plantaris betekent: Een ontsteking van de aanhechting van het peesblad onder de voet op het hielbeen.

Wanneer u uw voet belast draagt deze pees uw volledige lichaamsgewicht en wordt deze uitgetrokken. Hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan ter hoogte van het aan-hechtingspunt van het hielbeen. Dit lokt ontstekingsreactie uit die klachten veroorzaakt. De klachten zijn een schietende zeurende pijn onderaan de hiel. Met name de eerste stappen s'ochtends of na een tijd stil te hebben gezeten. Na een zekere tijd in beweging te zijn neemt de pijn af maar kan aan de eind van de middag weer in hevigheid toenemen.

Oorzaken

Hol of platvoeten

Beoefenen van een loop sport

Langdurig gebruik van schoenen met zachte zolen

Dragen van schoenen met hoge hakken

Staande beroepen

Overgewicht

Behandeling

Ontstekingremmers

IJsapplicatie

Tijdelijk de voet wat minder belasten door minder te sporten

Stretch oefeningen

Orthopedische steunzolen

Nachtspalk

Cortisonen injectie

Shockwave therapie

Operatie

 

 


Hallux valgus/Scheefstand grote teen

Bij hallux valgus staat de grote teen scheef, richting de andere tenen. Daardoor ontstaat aan de zijkant een knobbel ook wel knok of bunion genoemd. De huid die erover heen zit kan rood en gevoelig worden. Het dragen van schoenen en het lopen zonder schoenen is pijnlijk. Bij ernstige hallux valgus kan de voet ook gevoelig zijn in rust. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, al lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van te nauw schoeisel en hoge hakken.

 

De behandeling dient te beginnen met een op maat gemaakte steunzool door de podotherapeut. Om de abnormale pronatie te corrigeren, de middenvoetbeentjes ondersteunen en overtollige druk op de kopjes wegnemen. Daarnaast zullen de tenen zich meer strekken door een voorvoetsteun achter de kopjes. Ter bescherming van de knok kan men een protector vervaardigen. Deze kan eventueel op maat gemaakt worden met een orthese van silliconenmateriaal. Silliconenorthesen zijn prima geschikt om standsveranderingen van de tenen te corrigeren en eventuele likdoorns op, onder en tussen de tenen te behandelen. Deze kan ik voor u maken. Verwijderen van overmatige eeltvorming kan ook een goede uitwerking hebben.

De schoen dient extra breed te zijn zodat er voldoende ruimte is voor de orthese.


Mortons Neuralgie

Wat is Mortons neuralgie: Een zenuwbeknelling onder de voet.

Hoe ontstaat het: Druk op de zenuw door artrose/ verkalking, trauma (botbreuk middenvoet), overgewicht, overbelasting, hypermobiliteit van de gewrichten en slecht schoeisel zoals hoge hakken / te nauwe schoenen bij de voorvoet.

Wat zijn de verschijnselen: De pijn in de voorvoet wordt vaak ervaren als heftige steken in combinatie met prikkelingen, tintelingen en doof gevoel met uitstraling naar de tenen met name bij de 3e en 4e teen. (zie voorbeeld).

Hoe te behandelen: Zelf de voorvoet masseren, fysiotherapie, beter schoeisel. Met pijnmedicatie/ontstekingsremmers via de huisarts. Naar de podotherapeut voor inlegzooltjes om de druk te ontlasten. En als dat allemaal niet helpt dan zou u een operatieve ingreep kunnen overwegen.

 


Wintertenen

Heeft u last van (blauw) rode of paarse vlekken op de tenen of zwellingen en jeuk? Dan heeft u hoogst waarschijnlijk last van wintertenen. Wintertenen worden veroorzaakt doordat kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg reageren op temperatuursverschillen.

Wintertenen is een abnormale reactie op kou.  Als de huid wordt blootgesteld aan warmte zetten de bloedvaten uit. En vice versa. Dit is een normaal proces, Maar als de overgang te snel gebeurt, dan kunnen de bloedvaten die aan de oppervlakte van de huid zitten de toegenomen bloedstroom niet verwerken. Daardoor gaat het bloed 'lekken' naar het weefsel rondom de bloedvaten. Dit veroorzaakt zwellingen een rode huid en jeuk. Wintertenen kunnen mede veroorzaakt worden door een onderliggende vaataandoening.

Wintertenen kunt u niet voorkomen maar u kunt de klachten wel verminderen:

- Probeer wisselbaden van 3 minuten warm en 30 seconden koud water.

- Draag ruime warme droge schoenen.

- Draag wollen sokken.

- Houdt de tenen warm en droog met wandelwol.

- Masseer de tenen met beleid.

- NIET krabben!

- Warm je voet NIET met een kruik of bij de kachel.

Als u een keer wintertenen heeft gehad dan is de kans groot dat u het het volgende jaar weer krijgt. Het is dan ook een chronische aandoening.